Fiskgryta med tomat, saffran, fänkål och aioli

Fiskgryta med tomat, saffran, fänkål och aioli
Foto: TV4
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Fiskgryta med tomat, saffran, fänkål och aioli

28 ingredienser

En härlig fiskgryta och en välsmakande aioli. Har du ont om tid, hoppa över hemgjord aioli och servera med en god färdigköpt majonnäs smaksatt med vitlök och citron.

Serveras med ett gott bröd.

Ingredienser

  • 200 g räkor med skal, skalade (koka gärna buljong på skalen till soppan)
  • 200 g fisk nedskuren i mindre bitar (efter smak och tillgång)
  • 500 g blåmusslor, kokta (använd gärna buljongen i soppan)
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 4-6 potatisar
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 g saffran
  • färsk timjan
  • lagerblad
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l fiskbuljong (alt musselbuljong)
  • 370 g krossade tomater
  • 1 tsk chiliflakes
  • citron, saften
  • apelsin, saften
  • färsk persilja, hackad
  • salt
  • peppar

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 klyfta vitlök, finriven eller pressad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • citronsaft, några droppar
  • salt

Gör så här

Fiskgryta

  1. Skala och skär ner samtliga grönsaker i mindre bitar.
  2. Fräs i olivolja några minuter utan att det tar färg.
  3. Häll i saffran, tomater, vittvin, chili och låt koka upp.
  4. Tillsätt buljong och låt koka ca 20 minuter.
  5. Smaka av med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.
  6. Tag kastrullen från värmen.
  7. Lägg i fisken och lägg på lock. Låt dra ca 5 minuter.
  8. Vänd ner skaldjur och persilja.
  9. Servera med aioli och ett gott bröd.

Aioli

  1. Vispa äggula, vitlök och vinäger.
  2. Häll i olja under vispning i en tunn, jämn stråle.
  3. Smaka av med salt och citron.