Fiskgryta med tomat, saffran, fänkål och aioli

Fiskgryta med tomat, saffran, fänkål och aioli
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

En härlig fiskgryta och en välsmakande aioli. Har du ont om tid, hoppa över hemgjord aioli och servera med en god färdigköpt majonnäs smaksatt med vitlök och citron.

Serveras med ett gott bröd.

21 december 2009
Visa mer

Du behöver

  • 200 g räkor med skal, skalade (koka gärna buljong på skalen till soppan)
  • 200 g fisk efter smak och tillgång, nedskuren i mindre bitar
  • 500 g blåmusslor, kokta (använd gärna buljongen i soppan)
  • 1 st fänkål
  • 1 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • 1 st röd paprika
  • 4-6 st potatisar
  • 4 msk olivolja
  • 1 pkt saffran (0.5 g)
  • färsk timjan
  • lagerblad
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l fiskbuljong alt musselbuljong
  • 1 burk krossade tomater, ca 370 g
  • 1 tsk chili flakes, torkad chili
  • citronsaft
  • apelsinsaft
  • hackad persilja
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Aioli

  • 1 st äggula
  • 1 st vitlöksklyfta, liten finriven eller pressad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • några droppar citronsaft
  • salt

Gör så här

  1. Fiskgryta
    Skala och skär ner samtliga grönsaker i mindre bitar.
  2. Fräs i olivolja några minuter utan att det tar färg.
  3. Häll i saffran, tomater, vittvin, chili och låt koka upp.
  4. Tillsätt buljong och låt koka ca 20 minuter.
  5. Smaka av med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.
  6. Tag kastrullen från värmen.
  7. Lägg i fisken och lägg på lock. Låt dra ca 5 minuter.
  8. Vänd ner skaldjur och persilja.
  9. Servera med aioli och ett gott bröd.
  10. Aioli
    Vispa äggula, vitlök och vinäger.
  11. Häll i olja under vispning i en tunn, jämn stråle.
  12. Smaka av med salt och citron.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept