Fiskgryta

40 m
4
Fiskgryta
Foto: Ingvar Eriksson

Fiskgryta med tomat, saffran, fänkål och aioli. En mustig fiskgryta är aldrig fel. Det här är en tacksam rätt där det går lika bra att använda fryst som färsk fisk. /Markus
Receptet kommer från kokboken Måndag-torsdag : riktig mat för familjen.

Har du inte tid att göra en egen aioli, använd en god färdig köpt majonnäs och smaksätt med vitlök och citronsaft.

17 januari 2011
Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 200 g fisk efter smak och tillgång, skuren i mindre bitar
  • 200 g räkor med skal, skalade
  • 500 g blåmusslor, kokta
  • 1 gul lök, skalad
  • 4 vitlöksklyftor, skalade
  • 2 morötter, skalade
  • 4-6 potatisar, skalade
  • 1 röd paprika
  • 1 fänkål
  • 4 msk olivolja
  • 1 pkt saffran à 0,5 g
  • några kvistar timjan
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkade chiliflakes
  • 1 l fisk- eller musselbuljong
  • Pressad citron- och apelsinsaft
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak
  • hackad persilja

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 liten vitlöksklyfta, finriven eller pressad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • Salt, efter smak
  • några droppar pressad citronsaft

Gör så här

  1. Fiskgryta
    Skär alla grönsaker i mindre bitar.
  2. Fäs i olja några minuter utan att de tar färg.
  3. Häll i saffran, timjan, krossade tomater, vin, lagerblad, torkad chili och koka upp.
  4. Tillsätt buljong och koka ca 20 minuter.
  5. Smaka av med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.
  6. Ta av kastrullen från värmen.
  7. Lägg i fisken och lägg på locket. Låt dra ca 5 minuter.
  8. Vänd ner skaldjur och persilja.
  9. Aioli
    Vispa äggula, vitlök och vinäger till aiolin.
  10. Häll i olja under vispning i en tunn jämn stråle.
  11. Smaka av med salt och citron.
  12. Servera fisksoppan med aioli och ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Servering & Dukning från kända varumärken

Servering & Dukning från kända varumärken Se fler

Fler goda recept