Ugnsbakad rabarber med vaniljkräm

Ugnsbakad rabarber med vaniljkräm
Foto: TV4
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Ugnsbakad rabarber med vaniljkräm

11 ingredienser

Rabarber med en lyxig vaniljkräm och en mjuk pepparkaka. Köp den färdig om du inte har tid att baka. Lägg krutet på vaniljkrämen istället. /Markus Aujalay

Vad gör jag med alla äggvitor som blir över? Här är ett par tips:
Sabayonne (Zabaglione)
Mousserande fläderblomssorbet
Monikas polkamaränger
Leilas Chokladpavlova

Ingredienser

portioner

Rabarber

  • 2 stjälkar rabarber
  • strösocker
  • 4 skivor mjuk pepparkaka
  • färsk mynta

vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 125 g strösocker
  • 40 g majsstärkelse
  • 25 g smör
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

Rabarber

  1. Skala eventuellt rabarbern och skär i 5 centimeter långa bitar.
  2. Lägg på plåt och strö på strösocker.
  3. Ugnsbaka på 200 grader 10 minuter.
  4. Ta ut och låt vila.
  5. Pensla rabarbern med eventuell vätska som bildats på plåten.
  6. Lägg lite vaniljkräm på varje skiva pepparkaka.
  7. Lägg på rabarber och garnera med färsk mynta.

Vaniljkräm

  1. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången.
  2. Lägg frön, stång och mjölk i en tjockbottnad kastrull och koka upp.
  3. Dra från värmen och låt dra 15 minuter.
  4. Vispa äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke.
  5. Ta ur stången ur mjölken och häll i mjölken i äggblandningen under vispning.
  6. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka upp under vispning.
  7. Ta bort från värmen och vispa i smör.
  8. Sila och låt kallna.
  9. Vispa grädden och vänd ner i krämen innan servering.