Fänkålsbakad lax med fänkålssallad och salsa verde

4

Du behöver

  • 600 g färsk laxfilé, skuren i portionsbitar.
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 msk gula senapsfrön
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt

Fänkålssallad:

  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • 1 rödlök
  • 1 ask ärtskott
  • 1 kruka körvel
  • 1 påse machesallad
  • saft från 1 citron
  • 3 msk olivolja
  • salt och svartpeppar

Salsa verde:

  • 50 g babyspenat
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka persilja
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk kapris
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 dl god olivolja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Stöt kryddor i mortel och blanda med salt och socker. Krydda laxen med kryddblandningen och baka i ugn på 100 grader 20-25 minuter.
  2. Skiva grönsakerna tunt och blanda med skott och örter. Smaka av med citronsaft, olivolja, salt och svartpeppar.
  3. Mixa samtliga örter, senap, vitlök och kapris med vatten och tillsätt oljan droppvis till slät sås och smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept