Äppelkopott med vaniljkräm och smuldeg

Äppelkopott med vaniljkräm och smuldeg
Foto: TV4
4

Du behöver

Kompott

  • 3 st äpplen, skalade, urkärnade och nedskurna
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 st kanelstång

Lyxig vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 6 st äggulor
  • 125 g strösocker
  • 40 g maizenamjöl
  • 25 g smör
  • 1 dl vispgrädde

Smuldeg

  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl havregryn
  • 30 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kompott
    Lägg allt i en kastrull och låt sjuda ca 25 minuter tills äpplena är mosade.
  3. Smaka eventuellt av med lite mer strösocker.
  4. Vaniljkräm
    Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången.
  5. Lägg frön, stång och mjölk i en tjockbottnad kastrull och koka upp.
  6. Dra från värmen och låt dra 15 minuter.
  7. Vispa äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke.
  8. Ta ur stången ur mjölken och häll i mjölken i äggblandningen under vispning.
  9. Häll tillbaka allt i kastrullen och koka upp under vispning.
  10. Ta bort från värmen och vispa i smör.
  11. Sila och låt kallna.
  12. Vispa grädden och vänd ner i krämen innan servering.
  13. Smuldeg
    Blanda ihop till en smuldeg och lägg på plåt.
  14. Grädda i ugn tills den är gyllenbrun.
  15. Vid servering
    Lägg lite äppelkompott i glas.
  16. Lägg på vaniljkräm och avsluta med smuldegen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept