Guacamole à la Markiz och Blossom med hemgjorda kex

30 min
4
Från Nyhetsmorgon

Underbara kex gjorda på linfrön, sesam och majsmjöl. Serveras med en utsökt guacamole. Nyttigt tilltugg, kvällsgott eller mellis.

10 maj 2014
Visa mer
30 min
4

Du behöver

Guacamole

  • 2-3 avokado
  • 0,5 gul lök
  • 2 tomater
  • 1 knippe koriander, hackad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1-2 lime, pressade
  • 2-3 msk olivolja
  • salt och peppar

Kex

  • 2 dl majsmjöl
  • 0,5 dl rågsikt
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 msk chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl kokande vatten

Gör så här

  1. Kex
    Sätt ugnen på 200 grader. Mortla chiliflingorna lite lätt.
  2. Blanda sedan ihop linfrön, sesamfrön och chiliflingorna i en bunke. Tillsätt majsmjöl, rågsikt och 2 dl vatten och blanda. Om degen känns stabbig tillsätt mer vatten.
  3. Tillsätt salt, olja och blanda till du har en fast deg.
  4. Slå ut degen på ett mjölat bord. Knåda degen snabbt, så att den känns smidig och bra.
  5. Dela den sedan i tre delar och kavla ut varje deg så att de blir ca 5 mm tjocka. Tryck ut kexen i valfri form.
  6. Lägg sedan kexen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt om så önskas.
  7. Grädda i ca 15-20 minuter mitt i ugnen.
  8. Guacamole
    Dela, kärna ur och gröp ur köttet ur avokadon. Skär dem i grova bitar eller mosa slätt. Blanda samman alla ingredienserna, smaka av med limesaft, salt och peppar.
  9. Servera kexen med den fräscha guacamolen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept