Maritas soltårta

Du behöver

Två satser tårtbotten

  • 8 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Jordgubbskompott

  • 750 g färska jordgubbar (eller 500 g frysta)
  • 1,5 tsk grönpepparkorn, krossade
  • 1 dl syltsocker
  • 1 lime, skal och saft
  • 4 gelatinblad

Vit chokladmousse

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad
  • 1 gelatinblad

Smörkräm

  • 1000 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 1 dl grädde
  • 2-4 msk vaniljextrakt
  • 2-4 dl florsocker
  • rosa och citrongul pastafärg

Gör så här

  1. Tårtbotten
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Börja med att göra en sats tårtbotten. Vispa 4 ägg och 2 dl socker poröst (se till att äggen är rumsvarma då blir de fluffigare).
  3. Blanda ihop 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl och 1 tsk bakpulver i en skål, blanda väl.
  4. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, vänd försiktigt så att luften bibehålls.
  5. Häll i en springform (20 cm) som du klätt med bakplåtspapper.
  6. Gör ytterligare en tårtbotten enligt recept ovan (totalt två satser/bottnar)
  7. Grädda i ugnen 35-40 minuter. Känn med en provsticka så att botten är färdig.
  8. Öppna inte luckan förrän minst 20 minuter har gått, då kan botten sjunka ihop.
  9. Jordgubbskompott
    Skiva 250 g (1/3) jordgubbar och koka dem försiktigt med syltsockret i ca 10 min.
  10. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Lägg gelatinet i de varma jordgubbarna, rör om till de smält.
  11. Tillsätt ytterligare ca 250 g (1/3) jordgubbar tillsammans med limesaft, limeskal och grönpeppar, låt sjuda i ytterligare ca 2 min. Låt därefter blandningen svalna.
  12. Skiva resterande jordgubbar (1/3) och lägg dem på kompotten när du fyller tårtan.
  13. Vit chokladmousse
    Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 min.
  14. Vispa 2 dl av grädden till den är fast och koka upp resterande grädde.
  15. Hacka den vita chokladen i små bitar och häll sedan den kokta grädden över den vita chokladen, rör till en slät massa. Lägg i gelatinet i chokladmassan och rör om tills det smält.
  16. Vänd ner den vispade grädden i chokladmassan och låt stelna i ca 30 minuter innan du fyller tårta.
  17. Smörkräm
    Vispa det rumsvarma smöret ljust och luftigt (gärna med maskin). Tillsätt florsocker, vaniljextrakt och grädde i smöret och fortsätt vispa till det har en ljus och fluffig konsistens.
  18. Färga tre fjärdedelar av smörkrämen citrongul och resterande med rosa färg.
  19. Montera tårtan
    Dela de avsvalnade tårtbottnarna på mitten så du får fyra delar.
  20. Lägg ett lager med jordgubbskompott, nästa lager med vit chokladmousse, sedan ett lager med jordgubbskompott igen.
  21. Täck tårtan med ett lager gul smörkräm, ställ in i kyl så smörkrämen stelnar. Lägg ett till lager med gul smörkräm och jämna till kanterna och toppen av tårtan så de är raka.
  22. För att kunna spritsa smörkrämen så behöver du en tyll som är droppformad. Fäst tyllen i en spritspåse. Fyll därefter en ny spritspåse med citrongul smörkräm och en annan spritspåse med rosa smörkräm. Stoppa in bägge spritspåsarna med färg i spritspåsen som har en tyll. Se till att den gula färgen ligger närmast den tjockare delen av tyllen och den rosa färgen ligger mot den smalare delen av tyllen. Sedan håller du ett jämt tryck på spritspåsen och spritsar på sidan av tårtan. Börja nerifrån och spritsa uppåt med den tjocka delen av tyllen mot tårtan.
  23. Toppa tårtan med en valfri dekoration ex. en sockerblomma.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept