Kräftsoppa med hembakat bröd

Kräftsoppa med hembakt bröd
Foto: TV4

Kräftsoppa med hembakat bröd

Av: Märit - Öland

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

30 min (1,5 h jäsning)

En krämig soppa med smak av hav.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck
Laroche Bourgogne Réserve 5621, 99 kr.

Ingredienser

portioner

Kräftsoppa

  • 2 msk smör
  • 2 morötter (stora)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 400 g kräftost
  • 200 g kräftstjärt
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 krm svartpeppar
  • 1-2 msk dill, finklippt

bröd

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten, fingervarmt
  • 1 dl olivolja
  • 4 msk honung (eller sirap)
  • 2 msk flingsalt
  • 2 tsk torkad basilika
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 14 dl vetemjöl
  • 50 g fetaost
  • 4-6 soltorkade tomater

Gör så här

Kräftsoppa

  1. Riv morötterna grovt, fräs dem i smör. Strö över vetemjöl. Späd med vatten, och lägg i buljongtärningarna. Låt puttra en stund.
  2. Tillsätt kräftost, crème fraiche, peppar och dill. Låt puttra en stund. Lägg i kräftstjärtarna precis innan servering.

Bröd

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ut jästen i den ljumma vätskan. Blanda i olivolja, honung, salt, vitlök samt basilika. Rör i mjölet (degen ska vara ganska lös).
  2. Låt jäsa i 35 min. Pensla en långpanna med olivolja och strö flingsalt i den innan degen trycks ut. Låt jäsa 30 min.
  3. Tryck i små biter av fetaost och soltorkade tomater. Pensla degen med olivolja och strö över flingsalt innan gräddning. Grädda i ca 15 min.