Marinerad skinka med vingelé

Marinerad skinka med vingelé
Foto: TV4

Många ingredienser och lite pyssel i köket. Men vilket gott resultat! Välj benfri skinka med nät.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • ca 2 kg färsk skinka
  • Marinad:
  • 1 fl torrt vitt vin
  • 1 dl rapsolja
  • 2 morötter, i bitar
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 15 svartpepparkorn
  • ca 10 krossade korianderfrön
  • 2 smulade lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • några kvistar persilja
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin

Tillbehör:

  • 7-8 blad gelatin
  • syltlök
  • salladslök
  • slanggurka
  • Gelé
  • salt
  • smör att steka i

Gör så här

  1. Lägg skinkan i en bunke. Blanda allt till marinaden utom rosmarin och slå marinaden över. Låt dra 1 dygn i kylen och vänd köttet ett par gånger. Låt skinkan rinna av. Torka den torr. Salta och bryn den runtom. Lägg den i en stekgryta.
  2. Bryn grönsakerna från marinaden och lägg dem i grytan. Späd med lite av marinaden. Stick in en stektermometer och stek under lock. Skinkan är klar vid 70-75°. Späd med marinaden i omgångar tills all marinad använts. Ta upp skinkan. Ta bort nätet. Strö över färsk rosmarin och lägg skinkan i press under en skärbräda med tyngd några timmar i kylen.
  3. Sila skyn, ev. genom ett kaffefilter, ner i en kastrull. Lägg gelatinbladen i blöt i vatten, ca 5 minuter. Fiska upp dem och smält dem i den varma skyn. Slå upp skyn på ett stort vattensköljt fat eller i en långpanna. Låt stelna i kylen, hacka därefter gelén. Servera med hastigt förvällda salladslökar, syltlök, gurka och gelé.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept