Marinerad oxlägg med rotsaker

Marinerad oxlägg med rotsaker
Foto: TV4

Oxlägg är inte så dyrt och väldigt gott, men det tar sin tid att laga. Oxmärgen är en riktig delikatess.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1,6-1,8 kg oxlägg i skivor
  • Marinad:
  • 1 dl matolja
  • 2,5 dl rött vin
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk rosmarin, smulad

Till stekningen:

  • 4 st morötter, stora
  • 3 st palsternackor
  • 3 st gula lökar, stora, i klyftor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 liter sky (marinad, steksky och buljong)
  • 2 msk tomatpuré
  • salt och peppar
  • Ugn: 160°

Gör så här

  1. Lägg köttet i ett lågt fat och slå över marinaden. Låt det dra över natt och vänd köttet en gång.
  2. Sätt ugnen på 160°.
  3. Ta upp köttet och låt rinna av. Sila och spara marinaden. Bryn köttet väl i stekpanna. Bryn därefter de skalade och skivade grönsakerna. Lägg dem i botten på en långpanna och lägg köttet över. Krydda med salt och peppar. Vispa ur stekpannan med lite buljong. Bland skyn med den silade marinaden och buljong så du får 1 liter. Rör ner tomatpuré och slå vätskan i pannan. Lägg på ett lock eller ugnsfolie.
  4. Stek köttet mitt i ugnen 2–2 1/2 timma eller tills det känns mört. Servera med rotsakerna, kokt ris eller pressad potatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept