Marinerad nötstek med gelépäron

Marinerad nötstek med gelépäron
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Marinerad nötstek med gelépäron

17 ingredienser

Nötköttet blir mörare om det marineras och du får en riktigt läcker sås.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg fransyska benfri

Marinad:

  • 3 dl rött vin
  • 0,75 dl vitvinsvinäger
  • 2,5 dl rapsolja
  • 3-4 kvistar persilja
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 morot, skivad
  • 0,5 msk salt
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 klyftor vitlök

Sås:

  • silad sky
  • 2 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk vinbärsgelé
  • ca 1 tsk soja (efter smak)

Gör så här

  1. Lägg köttet i en bunke. Blanda marinaden och slå över. Ställ i kyl minst ett dygn. Vänd köttet ibland.
  2. 2.
  3. Ta upp köttet och torka av det. Bryn det väl och lägg i stekgryta. Vispa ur stekpannan med 2 dl silad marinad och slå den över steken. Låt småkoka under lock cirka 1 1/2 timma. Späd under tiden med marinad om det behövs.
  4. Ta upp köttet, slå i resten av den silade marinaden och koka ihop tills hälften återstår. Skumma bort fettet. Späd med grädde och red såsen med mjöl utrört i vatten. Smaka av med gelé och eventuellt lite soja.
  5. Servera med kokta päron fyllda med gelé.