Marinerad kycklingfilé med svampsås och smördegsinbakad potatis

Marinerad kycklingfilé med svampsås och smördegsinbakad potatis
Foto: TV4

Marinerad kycklingfilé med svampsås och smördegsinbakad potatis

Av: Ingela - Trollhättan

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

55 m

Kycklingfilé marinerad med vitlök, chili och senap. Serveras till råriven potatis inbakad i smördeg och en krämig svampsås på blandade svampar.

Dryck: Rött vin: Seńori de los Llanos Reserva 2009

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 msk smör, att steka i

marinad

  • 6 msk olja
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 6 msk Maggi (smakförstärkare/buljong)
  • senap
  • 4 msk chilisås
  • 0,5 citron, saften

Smördegsinbakad potatis

  • 5-6 potatisar, medelstora, grovrivna
  • 100 g smör
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 ark smördeg [10x10 cm]
  • 1 ägg
  • 1 msk sesamfrön

Svampsås

  • 1 gul lök
  • 300 g champinjoner
  • 200 g kantareller
  • 2 msk smör, att steka i
  • sky, från kycklingmarinaden
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 25 g smör

Servering

  • persilja till dekoration (eller ärtskott)
  • granatäpplekärnor, till dekoration

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg kycklingfiléerna i en plastpåse och häll över marinaden. Ställ kallt, ju längre desto bättre. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg de marinerade filéerna i en ugnsform och tillaga i ugnen i ca 40 minuter. Stek under tiden solroskärnorna i lite smör, rör hela tiden tills de blir lagom rostade.
  3. Skala och råriv potatisen grovt. Skölj noggrant i ett durkslag. Pressa ut vattnet så mycket det går, använd gärna en kökshandduk.
  4. Smält smör i en kastrull, pressa i vitlöken och tillsätt salt och peppar. Blanda potatisen med smörblandningen. Kavla ut smördegsplattorna lite och lägg på potatisblandningen så pass mycket att det går att rulla ihop till ett paket.
  5. Lägg smördegspaketen i en ugnsform, pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda i ugnen i ca 40 min.
  6. Börja under tiden med svampsåsen. Skala och hacka löken, skiva eller hacka svampen. Bryn i en stekpanna med lite smör. Lägg blandningen i en gryta. Häll i skyn från kycklingen och red av med vetemjöl. Späd med grädde till lagom konsistens. Blanka av med smör.
  7. Servera allting tillsammans och dekorera med lite persilja eller ärtskott, granatäpplekärnor och de rostade solrosfröna.