Marinerad älgstek

Marinerad älgstek
Foto: TV4

Låter du en älgstek marinera i vin i 1-3 dygn får du inte bara mer välsmakande stek, du får dessutom grunden till en ovanligt läcker sås.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1,5 kg älgstek
  • 1 flaska rött vin (75 cl)
  • 2 gula lökar
  • smör att steka i
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk enbär
  • 1,5 tsk tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk salt

Skyås:

  • 2 msk smör
  • 1,5 tsk vetemjöl
  • buljongen från koket
  • salt och malen vitpeppar

Tillbehör:

  • rotfruktspaj eller kokt potatis
  • rönnbärsgelé
  • små inlagda gurkor

Gör så här

  1. Lägg steken i en skål och häll på vinet. Låt stå i kylskåpet i 1-3 dygn. Vänd steken emellanåt om inte vinet täcker den helt. Skala och hacka löken grovt. Skala och finhacka vitlöken. Stöt enbären i en mortel. Ta upp steken ur vinet, låt den rinna av i durkslag och torka den torr. Krydda den med salt och peppar. Spara vinet.
  2. Bryn steken i smör väl runt om. Fräs löken gyllenbrun i smör. Rör ut tomatpurén i lite av vinet, häll det och resten av vinet i stekgrytan tillsammans med vitlök, timjan, enbär och salt. Låt småputtra några minuter. Lägg sedan i steken och sjud på ganska svag värme i ca 1 1/2 timme.
  3. Ta upp steken och svep in den i folie så att den håller sig varm. Sila buljongen. Smält smöret till såsen i en kastrull. Ta av från värmen, rör ner vetemjölet och ställ tillbaka på plattan. Spä med buljongen och koka upp under vispning. Låt allt sjuda i 5 minuter och krydda med salt och peppar. Skiva upp steken och servera med såsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept