Couscous Royal med Brochette de Polet och Merguez

Couscous Royal med Brochette de Polet och Merguez
Foto: TV4

Couscous Royal med Brochette de Polet och Merguez

Av: Marika Gougaud

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

1h

En exotisk gryta från Nordafrika, serveras med kyckling, merguez och couscous.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ras eller hanout är en i Nordafrika populär kryddblandning som ursprungligen var ”det bästa av det bästa” en kryddhandlare hade att erbjuda.

Harissa är en het chilisås som ofta förekommer i det nordafrikanska köket. En sås gjord av bland annat chilipeppar/piripiri, tomater, vitlök och paprika. Finns också som torr kryddblandning.

Marguez är en nordafrikansk röd korv.

Dryck: Rött vin, Chateau Pontet Canett 1994, men till denna gryta passar ett ganska kraftigt rött vin, så man väljer det som passar ens plånbok bäst.

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 1 röd paprika
  • 1 zucchini
  • 1 sötpotatis
  • 1 kålrot
  • 3-4 tomater
  • 1-2 kålrabbi (el rättika)
  • 5-6 schalottenlökar, delade i 4 delar
  • 3 klyftor vitlök
  • 100 g tomatpuré
  • 2 kanelstänger
  • 0,5 dl gula russin
  • 2-3 msk ras el hanout
  • 2-3 msk harissa, gärna stark
  • 2 l grönsaksbuljong
  • 1,5 l vatten
  • 0,33 citron, skalet
  • 3 morötter
  • 1 tsk korianderfrö
  • 2-3 kryddnejlikefrön
  • 5 cm ingefära
  • 400 g kikärtor
  • färsk mynta
  • färsk koriander

Kyckling och marinad

  • 3 kycklingfiléer
  • 2 klyftor vitlök
  • 1-2 dl olivolja
  • 2 tsk svartpeppar
  • 1 citron
  • färsk koriander, hackad
  • 2 krm salt
  • 2-4 merguez

Couscous

  • 2 dl couscous
  • 2-3 tsk gurkmeja
  • olivolja

Gör så här

Kyckling

  1. Marinera kycklingen och låt ligga i marinaden ett par timmar.

Gryta

  1. Skala alla grönsaker och dela dem i lika stora delar.
  2. Blanda allt till och med ingefäran, i listan.
  3. Låt koka i en timme.
  4. När 10 minuter återstår, häll i kikärtorna
  5. Sist garnera du med mynta och koriander.

Kyckling och korv

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Gärna grill.
  2. Bryn kyckling och korvarna.
  3. In i ugnen. Korvarna är klara efter ca 5 minuter. Så fort det rinner vätska är de klara.
  4. Kycklingen tar ca 15 minuter. Köttet ska ”studsa” när man känner på det.

Couscous

  1. Koka couscousen i lika mycket vatten och färsätt det med gurkmeja.
  2. Blanda i olivolja när couscousen är klar.
  3. Sist garnera du med mynta och koriander.