Couscous Royal med Brochette de Polet och Merguez

Couscous Royal med Brochette de Polet och Merguez
Foto: TV4

En exotisk gryta från Nordafrika, serveras med kyckling, merguez och couscous.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ras eller hanout är en i Nordafrika populär kryddblandning som ursprungligen var ”det bästa av det bästa” en kryddhandlare hade att erbjuda.

Harissa är en het chilisås som ofta förekommer i det nordafrikanska köket. En sås gjord av bland annat chilipeppar/piripiri, tomater, vitlök och paprika. Finns också som torr kryddblandning.

Marguez är en nordafrikansk röd korv.

Dryck: Rött vin, Chateau Pontet Canett 1994, men till denna gryta passar ett ganska kraftigt rött vin, så man väljer det som passar ens plånbok bäst.

22 mars 2010
1h
4

Du behöver

Gryta

  • 1 st röd paprika
  • 1 st zucchini
  • 1 st sötpotatis
  • 1 st liten kålrot
  • 3-4 st tomater
  • 1-2 st kålrabbi (el rättika)
  • 5-6 st schalottenlökar, delade i 4 delar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 0,5 st tub tomatpuré, ca 100 g
  • 2 st kanelstänger
  • 1 handfull gula russin
  • 2-3 msk ras el hanout
  • 2-3 msk harissa, gärna stark
  • 2 l grönsaksbuljong
  • 1,5 l vatten
  • Skal av 1/3 citron
  • 3 st morötter
  • 1 tsk korianderfrön
  • 2-3 st kryddnejlikefrön
  • 1 liten bit färsk ingefära
  • 1 burk kikärtor, ca 400 g
  • färsk mynta
  • Färstk koriander

Kyckling och marinad

  • 3 st stora kycklingfiléer
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1-2 dl olivolja
  • 2 tsk svart peppar
  • 1 st citron
  • hackad färsk koriander
  • 2 krm salt
  • 2-4 st merguez

Couscous

  • 2 dl couscous
  • 2-3 tsk gurkmeja
  • olivolja

Gör så här

  1. Kyckling
    Marinera kycklingen och låt ligga i marinaden ett par timmar.
  2. Gryta
    Skala alla grönsaker och dela dem i lika stora delar.
  3. Blanda allt till och med ingefäran, i listan.
  4. Låt koka i en timme.
  5. När 10 minuter återstår, häll i kikärtorna
  6. Sist garnera du med mynta och koriander.
  7. Kyckling och korv
    Sätt ugnen på 200 grader. Gärna grill.
  8. Bryn kyckling och korvarna.
  9. In i ugnen. Korvarna är klara efter ca 5 minuter. Så fort det rinner vätska är de klara.
  10. Kycklingen tar ca 15 minuter. Köttet ska ”studsa” när man känner på det.
  11. Couscous
    Koka couscousen i lika mycket vatten och färsätt det med gurkmeja.
  12. Blanda i olivolja när couscousen är klar.
  13. Sist garnera du med mynta och koriander.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept