Couscous Royal med Brochette de Polet och Merguez

Couscous Royal med Brochette de Polet och Merguez
Foto: TV4

En exotisk gryta från Nordafrika, serveras med kyckling, merguez och couscous.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ras eller hanout är en i Nordafrika populär kryddblandning som ursprungligen var ”det bästa av det bästa” en kryddhandlare hade att erbjuda.

Harissa är en het chilisås som ofta förekommer i det nordafrikanska köket. En sås gjord av bland annat chilipeppar/piripiri, tomater, vitlök och paprika. Finns också som torr kryddblandning.

Marguez är en nordafrikansk röd korv.

Dryck: Rött vin, Chateau Pontet Canett 1994, men till denna gryta passar ett ganska kraftigt rött vin, så man väljer det som passar ens plånbok bäst.

22 mars 2010
Visa mer
1h
4

Du behöver

Gryta

  • 1 st röd paprika
  • 1 st zucchini
  • 1 st sötpotatis
  • 1 st liten kålrot
  • 3-4 st tomater
  • 1-2 st kålrabbi (el rättika)
  • 5-6 st schalottenlökar, delade i 4 delar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 0,5 st tub tomatpuré, ca 100 g
  • 2 st kanelstänger
  • 1 handfull gula russin
  • 2-3 msk ras el hanout
  • 2-3 msk harissa, gärna stark
  • 2 l grönsaksbuljong
  • 1,5 l vatten
  • Skal av 1/3 citron
  • 3 st morötter
  • 1 tsk korianderfrön
  • 2-3 st kryddnejlikefrön
  • 1 liten bit färsk ingefära
  • 1 burk kikärtor, ca 400 g
  • färsk mynta
  • Färstk koriander

Kyckling och marinad

  • 3 st stora kycklingfiléer
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1-2 dl olivolja
  • 2 tsk svart peppar
  • 1 st citron
  • hackad färsk koriander
  • 2 krm salt
  • 2-4 st merguez

Couscous

  • 2 dl couscous
  • 2-3 tsk gurkmeja
  • olivolja

Gör så här

  1. Kyckling
    Marinera kycklingen och låt ligga i marinaden ett par timmar.
  2. Gryta
    Skala alla grönsaker och dela dem i lika stora delar.
  3. Blanda allt till och med ingefäran, i listan.
  4. Låt koka i en timme.
  5. När 10 minuter återstår, häll i kikärtorna
  6. Sist garnera du med mynta och koriander.
  7. Kyckling och korv
    Sätt ugnen på 200 grader. Gärna grill.
  8. Bryn kyckling och korvarna.
  9. In i ugnen. Korvarna är klara efter ca 5 minuter. Så fort det rinner vätska är de klara.
  10. Kycklingen tar ca 15 minuter. Köttet ska ”studsa” när man känner på det.
  11. Couscous
    Koka couscousen i lika mycket vatten och färsätt det med gurkmeja.
  12. Blanda i olivolja när couscousen är klar.
  13. Sist garnera du med mynta och koriander.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept