Citrusmarinerade ankbröst med sötpotatis

Citrusmarinerade ankbröst med sötpotatis
Foto: TV4

Citrusmarinerade ankbröst med sötpotatis

Av: Marie Tegnér

Från: Förkväll

15 ingredienser

På onsdagar tar Marie Tegnér med sig lite nyttiga råvaror. Christian lagar en rätt, Marie en lite nyttigare. Här är Maries citrusmarinerade ankbröst med rostad sötpotatis.

Ingredienser

portioner

Ankbröst

  • 2 ankbröst [à 350 g]
  • 1 dl apelsin, färskpressad
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 msk limefrukt, pressad
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Rostade rötter

  • 1-2 sötpotatisar (1 stor eller 2 mindre)
  • 2 palsternackor
  • 1 fänkål (liten)
  • 8 schalottenlökar
  • 8 katrinplommon, urkärnade
  • 1 msk olja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • rosmarinkvist

Gör så här

Rostade rötter

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala rotfrukterna och skär dem i bitar.
  3. Skala löken och halvera den.
  4. Lägg dem på ett ugnsfast fat.
  5. Ringla över olja och krydda.
  6. Ugnsbaka i 20–30 min tills grönsakerna är mjuka. Rör gärna runt då och då.
  7. Blanda ner katrinplommonen de sista 5 minuterna så att de får bli varma.

Ankbröst

  1. Skär ankbröstskinnet i rutor.
  2. Blanda apelsinjuice, citron, salt och peppar i en form.
  3. Lägg ner ankbröstet med skinnsidan uppåt och marinera i ca 15 minuter.
  4. Stek ankbröstet först med skinnsidan ner i ca 4 minuter.
  5. Vänd och stek i 2 minuter till.
  6. Häll bort det mesta av fettet i pannan och tillsätt marinaden.
  7. Låt sjuda 3–5 minuter.
  8. Ta upp köttet och låt vila under folie.
  9. Koka skyn tills den blir simmig.
  10. Skär köttet i skivor och häll skyn över.