Auberginebakelser med lammfärs

Auberginebakelser med lammfärs
Foto: TV4
Från Förkväll

En rolig variant på grekisk moussaka. Servera bakelsen med en sallad på kornris.

4 november 2010
Visa mer

Du behöver

  • Auberginebakelse
  • 250 g lammfärs
  • 0,5 st rödlök, hackad
  • 1 st vitlöksklyfta, liten, skivad
  • 2 dl tomatsås, gärna med oliver
  • salt, peppar och timjan efter smak
  • 1 st aubergine (ca 400g)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk rapsolja
  • 100 g chèvre

Kornrissallad

  • 1,5 dl kornris
  • 100 g squash, smått tärnad
  • 0,5 st paprika, röd
  • 1 st sharonfrukt, i tärningar
  • 1 näve rucola, grovhackad
  • 1 msk balsamvinäger, eller pressad citron
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Auberginebakelse
    Sätt ugnen på 225°.
  2. Fräs lammfärsen i torr stekpanna, tillsätt lök och vitlök som får fräsa med ett par minuter.
  3. Rör ner tomatsås och kryddor och låt puttra med ett lock på glänt till en tjock sås ca 10 min.
  4. Skär auberginen i 9 skivor, ca 1½ cm tjocka. Salta och låt vätska ur ca 10 minuter.
  5. Torka av och pensla aubergineskivorna med olja, peppra och bryn ca 2 min på varje sida.
  6. Lägg de 3 största skivorna i en ugnsfast form.
  7. Lägg på hälften av lammfärssåsen och 1/3 av chèvren.
  8. Lägg på ett lager till av aubergine, lammfärssås och chèvre.
  9. Avsluta med aubergine och den sista tredjedelen av chèvren.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  11. Kornrissallad
    Koka kornriset i buljong
  12. Blanda med lök, squash, paprika, sharonfrukt och rucola.
  13. Stänk över balsamvinäger/citronjuice och olivolja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept