Enkel mockatårta

Enkel mockatårta
Foto: Martin Skredsvik

Enkel mockatårta

Av: Mariann Andersson

Från: Baka med LCHF

15 ingredienser

En smarrig mockatårta som du kan söta med sötrix eller stevia. Recept ur kokboken Baka med LCHF.

Läs mer om boken

Baka med LCHF

Ingredienser

Tårtbotten

  • 3 ägg
  • 3 msk sötrix-flor och 0,25 krm stevia
  • 100 g osaltat smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 2 dl hasselnötter, malda
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Mockakräm

  • 3 äggulor
  • 3 msk sötrix-flor och 0,5 krm stevia
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 tsk snabbkaffepulver
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 225 g osaltat smör, mjukt

Garnering

  • rå choklad

Gör så här

Tårtbotten

  1. Vispa ägg och sötning pösigt.
  2. Smält smöret tillsammans med grädden.
  3. Häll ner smörgrädden i äggsmeten och vispa.
  4. Blanda övriga ingredienser i en skål och häll sedan ner det i smeten.
  5. Smöra och bröa (pofiber) en springform, cirka 24 cm i diameter, eller kläm fast ett bakplåtspapper.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i 175 grader i 10–15 minuter.
  8. Låt svalna och dela sedan kakan i två bottnar.

Mockakräm

  1. Vispa ihop äggulor, sötning, vaniljpulver, snabbkaffepulver och grädde i en kastrull.
  2. Sjud det hela under ständig omrörning tills krämen tjocknar.
  3. Obs! Den får ej koka.
  4. Ta bort från värmen och låt svalna lite.
  5. Rör ner smöret lite i taget.
  6. Ställ krämen kallt, rör då och då.
  7. Krämen tjocknar ju kallare den blir.
  8. Bred 1/3 av krämen mellan bottnarna och resten ovanpå tårtan.
  9. Grovriv råchoklad och strö över. Förvara tårtan kallt.