Yuca com Mojo, Moros con Christianos och Pollo en Cazuela à la LLerena

Kan serveras med saladsblad som garnering och några tomatskivor till. Dessa rätter kan ätas var och en för sig men är här tänkta att vara tillsammans. Namnet betyder yucarötter täckta av en vitlök- och limesås. Yuca- eller casava som det heter i Afrika - ätes mycket över hela Afrika och Latinamerika. Det är en matträtt i sig, för t ex vegetarianer, och ett gott inslag i en större maträtt. Ris och bönor är grunden i all matlagning på Kuba och i andra delar av Karibien och Latinamerka. Till detta äter man ofta fisk eller fläskkött.

16 oktober 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 0,5 kg svarta bönor
  • 2 l vatten
  • 3 dl basmatiris eller långkornigt ris (inte jasmineris)
  • 6 st lagerblad
  • 2 msk oregano
  • 1 st gul lök
  • 2 msk färsk koriander
  • 1 tsk spiskummin, helst hela
  • 1 st röd eller grön paprika
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st chorizo eller bacon eller annat rökt fläsk
  • 1 dl olivolja, ca
  • salta efter smak, ca 1 msk salt

Kyckling

  • 1 st stor rensad kyckling, ca 1 kg, 1 majskyckling (det går också bra med en vanlig kyckling)
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 msk oregano
  • 1 msk salt
  • 1,5 dl halvtorrt vin
  • 1 msk spiskummin, hel
  • 3 st lagerblad
  • 0,5 dl finhackad färsk persilja
  • 2 msk chilisås
  • 8 st små potatisar
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Ris: Blötläggning över natten. Tillagning och förberedelser: 2 1/2 timma.
  2. Blötlägg de svarta bönorna över natten i en kastrull med 2 l vatten. Lägg i halva mängden av alla kryddor, inkl lök, vitlök och paprika - men inte spiskumminet! Obs att hälften av vätskan sugs upp av bönorna. Fyll på vatten om det behövs.
  3. Lägg på lock och koka bönorna i ca 1 1/2 timma på låg temperatur. Ta upp några bönor med en sked och nyp tag i dem och kolla att de spricker lätt, men de ska inte vara sönderkokade. Hacka chorizon i tunna skivor, skär paprikan och löken i små bitar, mortla den hela spiskumminen med vitlöken och saltet (eller mortla spiskumminen separat och pressa vitlöken om du föredrar det). Häll 1/2 dl olja i en stekpanna, hetta upp den och stek chorizo, lök, paprika, vitlök och spiskummin. Häll i resten av oreganon, koriandern och de tre återstående lagerbladen. Bryn det till en sås som doftar gott, i ca 5 min.
  4. Häll allt detta i bönkastrullen samt riset. Fyll på med lite vatten om det behövs, så det inte blir torrt. Rör om allt, lägg på lock och koka på låg värme tills riset är klart, i ca 1/2 timma. Om det är för torrt häll på 1 dl vatten och resten av oljan och lägg på locket och låt det stå på värmen.
  5. Kyckling: Mortla vitlök och spiskummin, eller pressa. Blanda det med de andra kryddorna. Hacka kycklingen på låren, bröstet och vingarna så att kryddorna kan komma in i springorna. Gnid in kycklingen i kryddblandningen. Lägg in lite i själva kycklingen. Lägg kycklingen. Lägg kycklingen i ett djupt fat och häll på 1 dl av vinet. Täck med plast och förvara i kylskåpet i 1-2 dygn. Vänd den efter ett tag, så den får smak på alla sidor.
  6. Ta en kastrull där hela kycklingen kommer att kunna få plats med alla potatisar runtom. Skala potatisarna eller tvätta om det är nypotatis. Häll först i olivoljan i kastrullen, hetta upp den. Bryn kycklingen i kastrullen på alla sidor. Börja med bröstet, sedan vingarna och låren och sist ryggen.
  7. Lägg kycklingen med bröstet ner när hela kycklingen har fått färg. Lägg kycklingarna runtom på botten som en krans, häll på resten av vinet, lägg på locket, sänk värmen. Låt det puttra i sin egen saft i ca 50 min. Vänd potatisen efter ett tag så den får färg på alla sidor, och kycklingen också om du vill.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept