Fänkålsoppa med fräs och ostflarn

Fänkålsoppa med fräs och ostflarn
Foto: TV4

Du behöver

Soppa

  • 2 st fänkålsstånd
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st jordärtskockor (kan uteslutas)
  • olja till stekning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 7 dl vatten
  • Lite äppelcider eller citronsaft, ev
  • 2 tsk salt, ca
  • Vitpeppar, efter smak
  • maizena, ev

Fräs

  • 4 dl trattkantareller, ca
  • 200 g bacon
  • 1 st äpple, stort
  • honung
  • timjan, färsk

Ostflarn

  • Getost av typ Vit Caprin eller annan ost du tycker om

Gör så här

  1. Soppa
    Dela fänkålen och ta bort "stubben" samt de gröna "pinnarna".
  2. Strimla dem i mindre bitar.
  3. Skala och dela schalottenlöken och jordärtskockorna i mindre bitar.
  4. Fräs grönsakerna några minuter i olja i en gryta.
  5. Häll på vinet och låt det koka in en stund innan du häller på vatten.
  6. Krydda med salt och dra några varv med pepparkvarn.
  7. Låt koka till alla grönsaker är riktigt mjuka.
  8. Mixa soppan slät med hjälp av stavmixer.
  9. Sila av i durkslag och häll sen tillbaka soppan i grytan. Hit kan du förbereda.
  10. Fräs
    Finhacka bacon och äpple.
  11. Dela svampen i mindre bitar.
  12. Stek bacon i lite olja, tillsätt svamp och sist äpple. Baconet ska vara knaprigt medan äpplena ska vara glaserade men inte mosiga.
  13. Ringla över lite honung och krydda med färsk timjan.
  14. Ostflarn
    Sätt ugnen på 200 grader.
  15. Hyvla skivor av osten och lägg på bakplåtspapper.
  16. Stek i ugnen tills osten får en svagt gyllenbrun färg. Låt svalna.
  17. Vid servering
    Tillsätt grädde i soppan och smaka av. Ha eventuellt i lite citron eller äppelcider.
  18. Smaka av med ytterligare salt och peppar och det behövs.
  19. Eventuellt mixar du soppan för att få den riktigt skummig.
  20. Om soppan blir för tunn kan du reda av den med lite maizena.
  21. Servera med fräs och ostflarn.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept