Kryddiga höstpäron med glass och flarn

Kryddiga höstpäron med glass och flarn
Foto: TV4

Kryddiga höstpäron med glass och flarn

Av: Maria - Karlstad

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

Kryddiga höstpäron med mascarponeglass, rödvinssirap och knäckflarn. Päronen ska ligga i sin lag minst 6 timmar innan de serveras, en perfekt efterrätt när man vill förbereda i god tid.

Kulprov
Häll en droppe kola i ett glas kallt vatten, går det att forma till en seg kula är det klart.

Maria lagade även
Dovhjortsfilé med smördegsinbakad
Kryddiga höstpäron i rödvin med glass

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Vad gör jag med alla äggvitor som blir över? Här är ett par tips:
Macarons i flera smaker
Mousserande fläderblomssorbet
Monikas polkamaränger
Leilas sega maränger
Husmorsornas rosa maränger
Marmorerade marshmallows

Ingredienser

portioner

Inlagda päron

  • 8 päron, små (gärna Carola)
  • 75 cl rött vin
  • 4 dl rörsocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, saften
  • 2 stjärnanis
  • 1 bit ingefära (liten bit ca 2x2 cm)

Glass 1

  • 3 äggulor
  • 1,5 ljust muscovadosocker
  • 1 dl mascarpone
  • 1 dl yoghurt
  • 2 dl grädde, vispad
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, saften samt citronskal av halva
  • 20 g honung

Glass 2

  • 3 äggulor
  • 1,5 dl mörkt muscovadosocker
  • 1 dl mascarponeost (helst rumsvarm)
  • 1 dl yoghurt
  • 2 dl grädde, vispad
  • 1 vaniljstång
  • 20 g honung

Knäckflarn

  • 1 dl grädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl mandel (och/eller annan nöt), rostad och hackad

Gör så här

Päron

  1. Skala och dela ingefäran i mindre.
  2. Skrapa ur vaniljstången.
  3. Häll alla ingredienser till päronen i en stor gryta och koka i ca 10 minuter.
  4. Skala under tiden päronen.
  5. Skär av dem i botten så de får en platt yta att stå på.
  6. Lägg päronen i grytan och koka tills de blir mjuka. Om det behövs kan man späda med ett par dl vatten för att täcka päronen med vätska.
  7. Lägg päronen i en burk med tättslutande lock och häll på lagen.
  8. Låt stå minst 6 timmar innan servering.

Glass

  1. Vispa äggulor och socker ljust och luftigt.
  2. Skrapa ur vaniljstången och tillsätt fröna i äggsmeten samt honungen.
  3. Vispa grädden.
  4. Blanda alla mejeriprodukter och vänd sedan ner dessa i äggsmeten.
  5. Tillsätt citron och skal när du gör glass nr 1.
  6. Häll allt i glassmaskin och frys därefter glassen i minst nån timme innan servering.

Knäckflarn

  1. Blanda alla ingredienser utom mandel i en tjockbottnad gryta.
  2. Låt puttra på medelvärme tills smeten uppnår 120 grader eller tills kolan klarar kulprovet.
  3. Häll ut smeten på en bakpappersklädd plåt och skär i långa "sticks" eller bryt i bitar när den stelnat.

Rödvinssirap

  1. Ta ett par deciliter av rödvinslagen och häll i en gryta.
  2. Tillsätt 1-2 msk råsocker och lite citronsaft, smaka av.
  3. Koka tills du reducerat till en mer sirapsliknande konsistens. Den tjocknar när den svalnar så koka inte alltför länge.

Vid servering

  1. Lägg upp päron med lite av vardera glassen på ett fat.
  2. Ringla över rödvinssirap, och dekorera med mynta.
  3. Servera med knäckflarn.