Fransk fisksoppa med fillimpa

Fransk fisksoppa med fillimpa
Foto: Tv4

Mustig fiskgryta som serveras med grovt bröd.

Vintips från Maria
Pinot blanc nr 12169, torrt och druvigt
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


25 september 2012
Visa mer

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 2 st grönsaksbuljong tärningar
  • 400 g blandad fisk
  • 2 burkar crème fraiche - franska örter
  • 250-300 g skalade räkor
  • 1 st hackad röd paprika
  • 0,5 st stor purjolök
  • 150 g majs
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Maizenamjöl till redning
  • Dillvippa

Fillimpa

  • 4,5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 dl torkade hackade aprikoser/ fikon
  • 1 dl grovhackade hasselnötter
  • 1 dl russin
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl solrosfrö
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat

Gör så här

  1. Fransk fisksoppa
    Skär de blandade fisksorterna i bitar. Skala räkorna och skär purjolöken i tunna skivor. Skär paprikan i fina bitar.

     

  2. Koka upp vatten och buljongtärningar, tillsätt paprika, purjolök och majs låt puttra i 5-6 minuter. Tillsätt fiskbitarna och låt puttra i cirka 3-4 minuter.
  3. Rör därefter ner båda burkarna med crème fraiche, smaka av med salt och peppar. Låt koka upp och red av till önskad konsistens med maizenamjöl utrört i lite vatten. Toppa soppan med räkorna och dillen vid servering.
  4. För en matigare soppa kan man tillsätta ett par skivade morötter och ett par potatisar men tillagningstiden ökar något då dessa rotfrukter behöver lite längre tillagningstid.
  5. Fillimpa
    Sätt ugnen på 200 grader. Blanda filmjölk och sirap i en bunke, hacka frukt och nötter mycket grovt, blanda med russinen och alla de torra ingredienserna och rör ner i filblandningen.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker upp över kanterna. Fyll formen med smet, strö över lite havregryn och grädda brödet i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept