Nasi goreng

Nasi goreng
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Nasi goreng

13 ingredienser

En österländsk motsvarighet till vår svenska pyttipanna. En utmärkt rätt när det finns lite rester av kycklingkött eller stek, men i receptet utgår vi från färska råvaror.

1 portion innehåller: 362 kcal /1515 kJ, 10 g fett, 5 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 2 dl långkornigt ris
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 200-300 g räkor med skal (eller 75-100 g rensade räkor)
  • 250 g kyckling (eller benfritt fläskkött)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk röd currypasta
  • 2 gula lökar
  • 5 dl vitkål
  • 1 gul paprika
  • 2 dl gröna ärtor

Omelett: (kan uteslutas)

  • 1 msk olja
  • 2 ägg

Gör så här

  1. Blanda ris, vatten och salt i en kastrull och koka det i 20 minuter på svag värme eller enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Tina räkorna om de är frysta och skala dem.
  3. Skär kycklingen eller köttet i strimlor. Bryn kyckling eller kött i oljan i en stekpanna tillsammans med currypastan.
  4. Skala, hacka eller skiva löken. Strimla vitkålen, gärna med osthyvel. Blanda ned lök och vitkål och fräs tills löken blivit slak. Skala och strimla paprikan och låt fräsa med.
  5. Rör ner det heta nykokta riset i stekpannan och blanda i ärter. Smaka av om det behövs mer currypasta eller salt.
  6. Lägg i räkorna. Låt allt bli varmt.
  7. Omelett: Vispa ihop äggen. Värm fettet i en liten stekpanna. Häll i äggsmeten. Rör runt med en gaffel i pannan och stek tills äggen stelnar. Strimla och lägg ovanpå Nasi gorengen.