Dill- eller persiljekött

Dill- eller persiljekött
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Dill- eller persiljekött

7 ingredienser

Detta är gedigen svensk husmanskost. Till dill- eller persiljekött används kalv eller lamm, serverat med dill- eller persiljesås. Låt gärna ett par skivade morötter koka i buljongen innan du gör såsen.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg kalvkött, med ben (eller 900 g kött utan ben) (eller lammkött)
  • ca 2 l vatten
  • 3 tsk salt
  • 6 vitpepparkorn
  • 4 hela nejlikor
  • dillstjälkar
  • 1 morot

Gör så här

  1. Skölj köttet och lägg det i en lagom stor gryta. Häll på kallt vatten så att det täcker. Ta upp köttet.
  2. Koka upp vattnet, lägg i köttet, kryddorna, dillstjälkarna och den skalade och i bitar skurna moroten.
  3. Sjud köttet under lock i ca 1 1/4 timme. Lyft grytan från plattan.
  4. Låt köttet ligga kvar i buljongen ca 20 minuter. Ta upp köttet och sila buljongen.