Tomatsalsa

Tomatsalsa
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Tomatsalsa

10 ingredienser

En enkel och god sås på tomater att servera till pasta av olika sorter. Godast blir det om man använder färska tomater, men tomater i paket eller på burk är ett lite mer snabblagat alternativ.

En portion ger: 96 kcal/402 kJ, 6 g fett, 2 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 2 schalottenlökar (eller 0,5 gul lök)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 msk olivolja
  • 8 tomater
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 chilifrukt
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 1 dl parmesanost, färskriven

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Värm oljan i en kastrull och låt löken fräsa i ett par minuter.
  2. Skålla och skala tomaterna om du använder färska. Dela dem och skär i små bitar.
  3. Lägg dem i kastrullen, tillsätt rosmarin, balsamvinäger, fint hackad chilifrukt, salt och peppar. Låt puttra i ca 10 minuter.
  4. Servera med parmesan.