Smal lasagne verde

Lasagne verde
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Smal lasagne verde

16 ingredienser

En vegetarisk lasagne som innehåller färre kalorier än den traditionella.

En portion ger: 263 kcal/1102 kJ, 6 g fett, 5 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 8-10 lasagneplattor (gröna eller gula)
  • 400 g fryst bladspenat
  • 2,5 dl riven ost (17 % fett)

Grönsaksröra

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 1 bit rotselleri
  • 1 morot
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 msk olja
  • 1 förp krossade tomater [500 g]
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 l vatten
  • 1 tsk örtsalt (eller salt)
  • 1 krm muskot, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg den tinade spenaten i en sil så att den får rinna av.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skiva purjolöken. Skala och skär rotselleri och morot i bitar.
  3. Skölj och skiva stjälksellerin. Fräs lök, purjolök, vitlök, morot och selleri i oljan.
  4. Blanda ner tomater, tomatpuré, buljongtärning och vatten och låt puttra utan lock till en simmig röra i ca 25 minuter. Krydda.
  5. Varva i en ugnssäker form lasagneplattorna med grönsaksröra, riven ost och spenat.
  6. Låt det översta lagret bestå av grönsaksröra och riven ost. Gratinera i ca 30–45 minuter.