Italiensk risotto

Italiensk risotto
Foto: Joel Wåreus

En äkta risotto ska pysslas om – rör om ofta, späd med lite mer vätska (varm buljong, men en skvätt vitt vin smakar också gott i) och krydda. Den ska bli krämig och mjuk och bästa resultatet får man med avorioris. Om du vill ha en laktovegetarisk måltid är det bara att utesluta räkor och musslor. Servera gärna risotton med en klick chèvrecrème.

1 portion innehåller: 370 kcal/1550 kJ, 9 g fett, 3 g fibrer

20 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk olja
  • 3 dl avorioris
  • 8 dl ca, grönsaks- eller kycklingbuljong av tärning eller fond
  • 3 st morötter
  • 1,5 dl frysta gröna ärter
  • 75-100 g rensade räkor
  • 200 g musslor (färska, från frys, i lag eller burk)
  • 1 dl färskriven parmesan
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Hacka vitlöken fint. Fräs dem i olja i en rejäl kastrull. Tillsätt riset och rör om.
  2. Späd med buljongen, rör om då och då och låt sjuda i ca 15 minuter.
  3. Skala och skär morötterna i skivor. Tillsätt grönsakerna och låt dem puttra med tills riset är färdigt.
  4. Blanda i räkor, musslor och parmesan. Nymalen peppar på och smaka av om det behövs mer salt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept