Linssoppa med vitlöksyoghurt

Linssoppa med vitlöksyoghurt
Foto: Joel Wåréus

Den här soppan har vi lagat med många matlagningsgrupper genom åren. Och deltagarna har alltid varit mycket förtjusta – även de som innan uttryckt viss skepsis mot linser …

1 portion innehåller: 315 kcal/1316 kJ, 4 g fett, 5 g fibrer

22 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

Soppa

  • 1 st gul lök
  • 1 msk olja
  • 1 st purjolök
  • 1 liter vatten
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond
  • 1 burk 400 g, krossade tomater
  • 4 st potatisar
  • 2 dl röda linser
  • 1 msk färsk eller 1 tsk torkad basilika
  • vitpeppar
  • (salt)

Vitlöksyoghurt

  • 5 dl mild lättyoghurt eller 2 dl matyoghurt
  • 1-2 st rivna/pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl fint skuren gräslök

Gör så här

  1. Vitlöksyoghurt: Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i ca 30 minuter. Om du använder matyoghurt behöver den inte rinna av.
  2. Blanda sedan med pressad vitlök och gräslök.
  3. Soppa: Skala och hacka löken. Fräs den i oljan tills den blir glansig. Skiva purjolöken och låt den fräsa med löken ett par minuter.
  4. Häll på vatten, buljongtärningar och tomatkross. Skala och tärna potatisen och lägg i soppan.
  5. Låt småkoka i ca 10 minuter. Lägg i linserna och koka i ca 10 minuter till.
  6. Smaka av med basilika, vitpeppar och eventuellt salt. Servera med en klick vitlöksyoghurt i varje sopptallrik.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept