Fin rotsakssoppa

Fin rotsakssoppa
Foto: Joel Wåréus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Fin rotsakssoppa

8 ingredienser

En soppa som kan lagas enligt principen »man tager vad man haver«. På bilden pryds den av några droppar basilikaolja.

1 portion innehåller: 103 kcal/430 kJ, 1 g fett, 5 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 0,75 kg rotsaker, rensade (t ex 4 morötter)
  • 2 palsternackor
  • 1 bit rotselleri [ca 50 g]
  • 1 purjolök
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar (eller motsvarande fond)
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och skär rotsakerna i bitar. Skär purjolöken i skivor.
  2. Koka dem mjuka i buljongen i ca 20 minuter. Häll av rotsakerna, men spara buljongen.
  3. Kör rotsakerna till puré i matberedare eller passera genom sil. Eventuellt behöver man späda med lite buljong i matberedaren.
  4. Lägg rotsakspurén i kastrullen. Späd med buljongen tills soppan är lagom tjock. Rör om och värm soppan.
  5. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.