Fransk fisksoppa

Fransk fisksoppa
Foto: Joel Wåréus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Fransk fisksoppa

10 ingredienser

Saffran är den dyrbaraste kryddan vi har men skörden av denna krokusväxt (det är pistillen som används) är arbetskrävande. Fisk, skaldjur och saffran är en klassisk kombination.

1 portion innehåller: 165 kcal/689 kJ, 5 g fett, 4 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 300 g vit fiskfilé (t ex torsk, sej, kolja, spätta)
  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 1 fänkål (liten)
  • 2 tomater
  • 250 g räkor med skal
  • 0,5 förp saffran [0,5 g]
  • 1 msk olja
  • 7 dl fiskbuljong (från tärning, fond eller hemkokt)
  • 100 g sockerärtor

Gör så här

  1. Skär fiskfilén i mindre bitar. Strimla purjolöken.
  2. Skala och skär morötterna i stavar. Skär fänkålen i tunna klyftor.
  3. Skär tomaterna i bitar. Skala räkorna.
  4. Fräs saffran i oljan. Tillsätt grönsakerna och låt fräsa några minuter.
  5. Häll på fiskbuljongen och låt koka upp. Sjud 5–7 minuter tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka.
  6. Lägg i fisken och låt soppan sjuda några minuter tills fisken har vitnat.
  7. Skär sockerärterna i strimlor på längden. Lägg i sockerärterna och räkorna.
  8. Smaka av med salt och peppar. Servera!