Fransk fisksoppa

Fransk fisksoppa
Foto: Joel Wåréus

Saffran är den dyrbaraste kryddan vi har men skörden av denna krokusväxt (det är pistillen som används) är arbetskrävande. Fisk, skaldjur och saffran är en klassisk kombination.

1 portion innehåller: 165 kcal/689 kJ, 5 g fett, 4 g fibrer

21 november 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 300 g vit fiskfilé, t ex torsk, sej, kolja, spätta
  • 1 st purjolök
  • 2 st morötter
  • 1 st fänkål (liten)
  • 2 st tomater
  • 250 g räkor med skal
  • 0,5 pkt (0,5 g) saffran
  • 1 msk olja
  • 7 dl fiskbuljong (från tärning, fond eller hemkokt)
  • 100 g sockerärter

Gör så här

  1. Skär fiskfilén i mindre bitar. Strimla purjolöken.
  2. Skala och skär morötterna i stavar. Skär fänkålen i tunna klyftor.
  3. Skär tomaterna i bitar. Skala räkorna.
  4. Fräs saffran i oljan. Tillsätt grönsakerna och låt fräsa några minuter.
  5. Häll på fiskbuljongen och låt koka upp. Sjud 5–7 minuter tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka.
  6. Lägg i fisken och låt soppan sjuda några minuter tills fisken har vitnat.
  7. Skär sockerärterna i strimlor på längden. Lägg i sockerärterna och räkorna.
  8. Smaka av med salt och peppar. Servera!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept