Ostgratinerad fänkål

Det går att använda nästan alla sorters grönsaker till den här rätten, men prova gärna fänkål för den är ljuvligt god. Ät med nykokt potatis, några skivor god skinka och en fräsch sallad.

141 kcal/592 kJ, 4 g fett, 8 g fibrer

21 april 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 stycken fänkålsstånd
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vätska (grönsaksspad, mjölk)
  • 2 msk flytande matfett
  • 1,5 dl riven ost, 17 % fett
  • 1 dl salt och lite peppar eller 1 grönsaksbuljongtärning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Dela fänkålen i halvor eller mindre bitar och koka dem nästan mjuka. Lägg dem i en ugnssäker form.
  3. Vispa ihop mjöl och lite kall vätska i en kastrull. Tillsätt resten av vätskan och övriga ingredienser utom osten. Koka upp under omrörning och låt koka i några minuter.
  4. Tillsätt osten, smaka av och häll såsen över fänkålen.
  5. Gratinera i ca 15 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept