Falafel

Falafel är kryddiga kikärtsbullar som har sina rötter i det egyptiska köket. Ofta friteras de i olja men här bjuder vi på en ugnsstekt variant. Gott i pitabröd eller grillat tortillabröd med grönsaker och en myntayoghurtsås till. Kikärterna kan man koka själv eller köpa färdiga.

144 kcal/600 kJ, 5 g fett, 3 g fibrer

21 april 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 3 dl kokta kikärter
  • 2 stycken vitlöksklyftor
  • 1 msk citronsaft
  • 1 dl finskuren persilja
  • 0,5 msk malen spiskummin
  • 1 krm torkad koriander
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Häll av vätskan om du använder kokta kikärter på burk. Kör kikärterna och de skalade vitlöksklyftorna till mos i en matberedare. Tillsätt citronsaft, persilja, kryddor och till sist mjölet.
  3. Forma smeten till bollar, platta till dem lite och lägg dem i en ugnsfast form smord med olivolja.
  4. Stek i ugnen i 20-25 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept