Bruna bönor på svenska

Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Bruna bönor på svenska

4 ingredienser

Ärter, bönor och linser känns ibland nya i svensk mat, men då glömmer man bruna bönor och ärtsoppa. Få rätter är så svenska som dessa. De som har haft diabetes i några år har säkert mötts av varningar för dessa rätter, men idag vet man att bönor och ärter påverkar blodsockret långsamt. En mindre mängd sirap som smaksättning har ingen betydelse för blodsockret. Det gammaldags feta fläsket kan med fördel bytas mot bogfläsk. Smaklig måltid!

298 kcal/1246 kJ, 1 g fett, 13 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 4 dl torkade bruna bönor
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk sirap
  • 1 msk ättika

Gör så här

  1. Blötlägg bönorna enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Koka bönorna sakta i 1 1/4 liter saltat vatten. Låt dem koka tills de är mjuka, det tar ca 1 timme. Häll av vattnet och smaksätt bönorna med sirap och ättika.