Kålrotslåda

En paradrätt från det finska julbordet som gärna får sprida sig till oss också.

190 kcal/794 kJ, 10 g fett, 4 g fibrer

3 december 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 800 g eller två små kålrötter
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 0,5 msk sirap
  • 1 msk flytande matfett
  • 0,5 msk ströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skala, skölj och skär kålroten i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull och tillsätt vatten så att det nätt och jämnt täcker kålrötterna. Tillsätt 1 tsk salt per liter kokvatten. Koka i 20-30 minuter.
  3. Låt ströbrödet svälla i grädden. Vispa ihop äggen.
  4. Häll av vattnet och kör kålrotsbitarna till mos i en matberedare (eller med elvisp). Tillsätt ströbrödsblandningen, de uppvispade äggen, salt och sirap.
  5. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Ringla över margarinet och fördela ströbrödet ovanpå.
  6. Grädda i 45-60 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept