Blomkål med champinjoner och persilja

Passa på att koka färsk blomkål när den är fin. Med en champinjonsås och kanske kokt färskpotatis och några skivor skinka till är hela måltiden klar.

120 kcal/502 kJ, 6 g fett, 4 g fibrer

28 februari 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st blomkålshuvud

Champinjonsås

  • 1 st gul lök
  • 1 msk olja eller flytande matfett
  • 1 bit (rotselleri)
  • 200 g färska champinjoner
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 knippe persilja
  • 1 tsk (dragon)
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Lägg blomkålshuvudet i en kastrull med lättsaltat vatten så att det nätt och jämnt täcker. Låt koka tills det känns mjukt med provstickan, det brukar ta ca 15 minuter.
  2. Under tiden gör du såsen. Skala och hacka löken och fräs den i matfettet. Om du tycker om rotselleri kan du ta en liten bit, strimla den fint och låta den fräsa med löken. Skiva champinjonerna och låt dem fräsa med. Pudra över vetemjöl och späd med mjölken, lite i taget. Lägg i buljongtärningen och låt småkoka några minuter. Finhacka persiljan och blanda i den och eventuellt dragon. Ta några tag med pepparkvarnen och smaka av för att se om du tycker att det behövs något salt.
  3. Lägg upp blomkålen på ett fat och häll över såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept