Spansk omelett – tortilla

Spansk omelett – tortilla
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Spansk omelett – tortilla

8 ingredienser

Detta blir en snabbt fixad middag, speciellt om man har lite rester av kokt potatis. Originalet lagas ofta med rå potatis som steks – då kan det vara bra att använda t ex en titanpanna så att det inte fordras så mycket fett.

1 portion innehåller: 282 kcal/1181 kJ, 12 g fett, 2 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 4-5 potatisar, kokta
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja (eller flytande matfett)
  • 5 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • peppar
  • 3 msk vatten
  • 1 liten burk tonfisk (eller sardeller)

Gör så här

  1. Skär potatisen i bitar eller skivor. Skala, dela och skiva löken.
  2. Värm matfettet i en stekpanna. Låt löken fräsa i matfettet några minuter. Lägg sedan i potatisen och stek i ytterligare några minuter.
  3. Vispa ihop ägg, salt, peppar och vatten.
  4. Häll smeten i pannan, lyft då och då med en gaffel så att lös smet kan rinna ner. Lägg i tonfisk eller sardeller.