Karlstadlimpa

Karlstadlimpa
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Karlstadlimpa

8 ingredienser

Det här brödet går bra att dekorera. Skär t ex ut blad av utkavlad deg och lägg på brödet eller skriv födelsedagsbarnets namn på brödet – en annorlunda »tårta«.

100 g bröd innehåller: 233 kcal/976 kJ, 1 g fett, 5 g fibrer.

Ingredienser

Dag 1

  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl vatten, kokande

Dag 2

  • 1 tsk salt
  • 2 tsk fänkål (eller kummin)
  • 50 g jäst
  • 2 dl drickfärdig fingervarm apelsinjuice eller
  • 2 dl fingervarmt vatten med 1 msk ättika och 1 msk socker
  • ca 8 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Dag 1: Skålla degen genom att röra samman mjöl och vatten. Låt stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Dag 2: Tillsätt salt och eventuella kryddor till den skållade degen. Rör ut jästen i vätskan och häll i den. Arbeta in vetemjölet. Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
  3. Baka ut den till en limpa och lägg på smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i ytterligare ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175°.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Lägg brödet på galler, pensla med varmt vatten och svep in det i bakduk.