Grekiskt pannbröd

Grekiskt pannbröd
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Grekiskt pannbröd

9 ingredienser

Ett bröd där pålägget är fixat och klart. Perfekt till en soppa eller som tilltugg före maten.

100 g bröd: 227 kcal/950 kJ, 4 g fett, 3 g fibrer

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl havrekli
  • ca 8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 0,5 zucchini
  • 3 tomater
  • 100 g fårost
  • ca 2 msk finhackad färsk basilika

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, salt, havrekli och nästan allt vetemjöl.
  2. Arbeta degen ordentligt, gärna i maskin, i minst 5 minuter. Låt jäsa i ca 45 minuter.
  3. Ta upp degen och platta och kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper.
  4. Skär squash och tomat i tunna skivor och fördela dem över degen, lämna bara en kant runt om. Tryck ner dem lite i degen.
  5. Smula över fårost och fördela basilikan ovanpå.
  6. Låt jäsa i ca 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°.
  7. Grädda i ca 20 minuter.