Äppelbröd i långpanna

Äppelbröd i långpanna
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Äppelbröd i långpanna

10 ingredienser

Spännande bröd med äpple.

1 äppelbröd innehåller: 124 kcal/301 kJ, 4 g fett, 1 g fibrer.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 100 g flytande matfett [1 dl]
  • 2 dl lättmjölk (eller 2 dl kallt vatten + 4 msk mjölkpulver)
  • 2 ägg
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl havrekli
  • ca 8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 5 äpplen
  • malen kanel

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält fettet och värm det med vatten eller lättmjölk till 37°. Rör ut jästen i degspadet.
  2. Tillsätt salt, ägg, socker, mjölkpulver om vatten använts, havrekli och mjöl.
  3. Arbeta tills degen släpper bunken. Låt jäsa övertäckt i 30–40 minuter.
  4. Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg över i smord långpanna. Skala, kärna ur och klyfta 4–5 st äpplen och tryck ner klyftorna lätt i degen. Pudra över kanel.
  5. Låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°.
  6. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna och skär i 24 bitar. Se bild på föregående sida.