Äppelbröd i långpanna

Äppelbröd i långpanna
Foto: Joel Wåreus

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 100 g (1 dl) flytande matfett
  • 2 dl lättmjölk eller 2 dl kallt vatten + 4 msk mjölkpulver
  • 2 st ägg
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl havrekli
  • 8 dl ca, vetemjöl

Fyllning

  • 5 st äpplen
  • kanel

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält fettet och värm det med vatten eller lättmjölk till 37°. Rör ut jästen i degspadet.
  2. Tillsätt salt, ägg, socker, mjölkpulver om vatten använts, havrekli och mjöl.
  3. Arbeta tills degen släpper bunken. Låt jäsa övertäckt i 30–40 minuter.
  4. Kavla ut degen på mjölat bakbord och lägg över i smord långpanna. Skala, kärna ur och klyfta 4–5 st äpplen och tryck ner klyftorna lätt i degen. Pudra över kanel.
  5. Låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250°.
  6. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna och skär i 24 bitar. Se bild på föregående sida.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept