Korgbröd

Korgbröd
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Korgbröd

9 ingredienser

Ett bröd att baka till fest.

100 g bröd: 273 kcal/1143 kJ, 3 g fett, 4 g fibrer

Ingredienser

Dag 1

  • 1,5 dl vatten, ljummet
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl rågmjöl
  • ev 2 tsk kummin

Dag 2

  • 3,5 dl vatten, ljummet
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 4 dl rågsikt
  • 7,5 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Dag 1: Blanda ingredienserna i en bunke och låt stå övertäckt i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Dag 2: Blanda ner ingredienserna för dag 2 i fördegen och arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
  3. Mjöla en korg invändigt med en generös mängd rågmjöl.
  4. Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord. Forma till ett stort bröd och lägg det att jäsa i korgen i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200°.
  5. Stjälp ut brödet på en plåt. Grädda det i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt brödet svalna på galler.