Bästa brödet

Bästa brödet
Foto: Joel Wåreus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Bästa brödet

9 ingredienser

Dessa limpor bakas varje vecka hos Gunilla. De är matiga och goda och mättar även hungriga tonåringar. Låt er inte avskräckas av långa jästider. Brödet kräver ingen passning och får man något roligare för sig kan degen stå någon timme till i bunken. Det här är en tung deg så en matberedare är till stor hjälp.

100 g bröd: 210 kcal/880 kJ, 1 g fett, 6 g fibrer

Ingredienser

3 limpor

  • 5 dl rågkross
  • 1,5 l grovt rågmjöl
  • 1,5 l vatten, kokande
  • 50 g jäst
  • 1 dl vatten, ljummet
  • 3 msk ättika
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 msk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl

Gör så här

  1. Lägg rågkross och mjöl i en bunke och häll kokande vatten över.
  2. Rör om ordentligt och låt stå minst några timmar eller över natten.
  3. Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt den och ättiksprit, sirap och salt till det skållade mjölet.
  4. Arbeta degen och tillsätt vetemjölet successivt. Låt jäsa i ca 2 timmar.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och forma den till tre limpor.
  6. Lägg dem på tvären i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Jäs övertäckta i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175°.
  7. Grädda i ca 1 timme.