Gotländsk fläskfilé med bacon-, äppel-, och svampröra samt rotfruktskaka

Gotländsk fläskfilé med bacon-, äppel-, och svampröra samt rotfruktskaka
Foto: TV4

Fläskfilé med svamp och äpple är en fantastiskt god och vinterrriktig rätt som passar bra på bjudningar. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

13 februari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st fläskfilé

Marinad

  • 2 msk soja
  • 2 msk sweetchilisås
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 st citron, rivet skal
  • 1 msk honung
  • salt
  • vitpeppar

Bacon och äppelgarnityr

  • 10 st champinjoner
  • 140 g bacon
  • 1 st äpple

Rotfruktskaka

  • 2 st potatisar
  • 2 st morötter
  • 2 st palsternackor

Gör så här

  1. Kött: Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg fläskfilén i en plastpåse. Häll marinaden över köttet i plastpåsen, förslut. Förvara påsen med köttet i kylskåp 4-5 timmar. Ta ur köttet och torka det med hushållspapper.
  2. Placera köttet i ugnsfast, smord form. Ställ in i ugn 175 grader. Använd stektermometer. Då köttets tjockaste del uppnått 68 grader tar man det ur ugnen och skär upp i centimetertjocka skivor.
  3. Bacon- och äpplegarnityr: Skär bacon i tärningar och stek i stekpanna. Hacka champinjoner och stek dem lätt i stekpanna. Skala äpplet och skär det i tärningar, utan kärnhuset. Blanda bacon, champinjoner och äppeltärningar lägg på köttet vid serveringen.
  4. Rotfruktskaka: Skala och riv potatisar, morötter, och palsternackor fint. Lägg i stekpanna och vänd efter 10 minuter. Låt rotrivet ligga kvar i pannan tills rotfrukterna känns mjuka.
  5. Dela rotfruktskakan i fjärdedelar och servera till köttet. Rödvinssås är gott till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept