Gotländsk kajpsoppa med parmesansticks

Gotländsk kajpsoppa med parmesansticks
Foto: TV4

Gotländsk kajpsoppa med parmesansticks

Av: Margaretha Pilla Olin

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

Kajplök växer bara på Gotland och Öland, och kan vara svår att få tag i i resten av landet. Vanlig lök går bra att ersätta med. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl kajplök
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 dl morot, finriven
  • 2 potatisar mjölig sort
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1,5 dl grädde

Parmesansticks

  • 2 fryst smördeg
  • 1 bit parmesanost
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Hacka kaiplöken och den gula löken och fräs dem i glansiga i smöret i en kastrull.
  2. Riv moroten. Skala potatisen och skär den i skivor och lägg detta i kastrullen. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
  3. Låt koka tills potatisen är mjuk.
  4. Mixa alltsammans med mixerstav i kastrullen eller i en separat mixer. Tillsätt grädden. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Parmesansticks: Tina smördegsplattor. Kavla ut smördegsplattorna till cirka dubbel storlek och dela dem på längden. Pensla plattorna med uppvispat ägg.
  6. Riv parmesanost på plattorna och rulla ihop dem på längden. Skär i bitar.
  7. Grädda i ugn i 225 grader tills sticksen fått lite färg.
  8. Pensla sticksen med ägg och doppa dem i riven parmesan.