Gotländsk kajpsoppa med parmesansticks

Gotländsk kajpsoppa med parmesansticks
Foto: TV4

Kajplök växer bara på Gotland och Öland, och kan vara svår att få tag i i resten av landet. Vanlig lök går bra att ersätta med. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

13 februari 2009
Visa mer
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 2 dl kajplök
  • 1 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl finriven morot
  • 2 st medelstora potatisar (mjölig sort)
  • 1 l vatten
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1,5 dl grädde

Parmesansticks

  • 2 st frysta smördegsplattor
  • 1 bit parmesanost
  • 1 st ägg

Gör så här

  1. Hacka kaiplöken och den gula löken och fräs dem i glansiga i smöret i en kastrull.
  2. Riv moroten. Skala potatisen och skär den i skivor och lägg detta i kastrullen. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
  3. Låt koka tills potatisen är mjuk.
  4. Mixa alltsammans med mixerstav i kastrullen eller i en separat mixer. Tillsätt grädden. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Parmesansticks: Tina smördegsplattor. Kavla ut smördegsplattorna till cirka dubbel storlek och dela dem på längden. Pensla plattorna med uppvispat ägg.
  6. Riv parmesanost på plattorna och rulla ihop dem på längden. Skär i bitar.
  7. Grädda i ugn i 225 grader tills sticksen fått lite färg.
  8. Pensla sticksen med ägg och doppa dem i riven parmesan.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Köksmaskiner från kända varumärken

Köksmaskiner från kända varumärken Se fler

Fler goda recept