Fish and chips

50 min
4
Fish and chips
Foto: Fredrik Sandin Carlson
50 min
4

Du behöver

  • 600 g filé av vit fast fisk, skuren i 12 jämnstora bitar (t ex torsk, kolja eller gös)
  • 4 bakpotatisar, skalade

Frityrsmet:

  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk maizena
  • 2 dl vetemjöl
  • saften av två limefrukter
  • 1 dl öl
  • 2 dillkvistar
  • salt och peppar
  • 3 dl olja till fritering
  • tidningspapper till serveringen

Gör så här

  1. Blanda nästan allt vetemjöl (ta undan lite att vända fiskbitarna i), maizena och bakpulver i en skål.
  2. Finhacka dillen och blanda med öl och limesaft.
  3. Häll försiktigt ner ölblandningen i mjölblandningen. Salta och peppra. Rör om och låt svälla i 20 minuter innan fritering.
  4. Skär potatisarna på längden i jämna, centimetertjocka skivor och sen till 1/2 centimeter tjocka stavar.
  5. Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter.
  6. Vänd varje fiskbit först i mjöl och sedan i smeten. Fritera dem gyllenbruna, cirka 5-7 minuter.
  7. Upprepa samma procedur med potatisen.
  8. Servera, helst i en strut av tidningspapper, tillsammans med aioli och citron.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept