Marcus Samuelssons granatäppleris

Marcus Samuelssons granatäppleris
Foto: Gediyon Kifle

Besksyrliga, uppfriskande granatäpplen har vuxit i Afrika sedan Mose dagar, och det var så omtyckta att de faktiskt nämdes i Femte Mosebok. Nu finns denna ljuvliga frukt över hela jordklotets varmare delar, frönas speciella konsistens och starka färg förgyller många rätter. Här blandar jag dem med ris. Hemligheten är att tillaga en del av riset i smör så att det blir knaprigt, vilket ger ytterligare konsistensupplevelser förutom granatäpplefröna.

3 december 2008
Visa mer
6

Du behöver

  • 2 msk osaltat smör
  • 5 dl brutet jasminris eller långkornigt vitt ris
  • 1,25 dl olivolja
  • 2 st schalottenlökar, hackade
  • 5 cm (ca) färsk ingefära, skalad och riven
  • 1 st kanelstång
  • 7,5 dl hönsbuljong
  • 1 st lagerblad
  • 1,25 dl pistaschmandlar
  • 2 st granatäpplen, fröna

Gör så här

  1. Smält smöret i en medelstor stekpanna på mycket låg värme. Tillsätt 1.25 dl av riset och rör om så att alla risgrynen täcks av smör.
  2. Låt fräsa i 30 minuter, rör då och då, tills riset blivit nötbrunt och är knaprigt.
  3. Dra stekpannan från värmen.
  4. Hetta under tiden upp oljan i en medelstor kastrull på medelvärme.
  5. Tillsätt schalottenlök, ingefära, kanel och resten av riset och fräs under omrörning tills riset blivit gyllenbrunt, cirka 5 minuter.
  6. Häll på hönsbuljongen, lägg i lagerbladet, täck med lock och sjud i 15 minuter.
  7. Dra kastrullen från värmen och låt den stå med locket på i 10 minuter tills all vätska absorberats.
  8. Blanda de olika risportionerna i en skål och vänd ner pistaschmandlar och granatäpplefrön.
  9. Ta bort lagerbladet. Servera riset genast eller rumstempererat.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept