Marcus Samuelssons inlagda citusskal

Marcus Samuelssons inlagda citusskal
Foto: Gediyon Kifle
Marcus Samuelsson
Marcus Samuelsson

Marcus Samuelssons inlagda citusskal

Av: Marcus Samuelsson

Från: Africa on my mind

11 ingredienser

Inlagda citroner är en ingrediens man inte klarar sig utan i Marocko, Algeriet och Tunisien, de ger en subtil, väldoftande citrustouche till otaliga traditionella rätter. Detta är en variant på de inlagda citroner som säljs på varje souk (marknad) i hela Nordafrika - skal av citroner, limefrukter, apelsiner och grapefrukt som läggs in i en sötsalt lag så att man får en blandning av beskt, surt och sött. Fuska inte med att koka eller skölja skalen, de behöver sina tre kokbad i rent vatten för att bli av med så mycket beska som möjligt.

Ingredienser

  • 2 citroner, skrubbade
  • 2 lime, skrubbade
  • 1 apelsin, skrubbad
  • 1 grapefrukt, skrubbad
  • 1 kanelstång
  • 1 msk curry
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 tsk mald kardemumma (helst nymald)
  • ca 5 cm färsk ingefära, skalad och skivad
  • 4 msk salt
  • 4 msk honung

Gör så här

  1. Skala med hjälp av en vass eller sågtandad kniv, eller en potatisskalare, bort det färgade på citrusfrukternas skal - försök att undvika det vita, beska underskalet så mycket det går. Spara frukterna.
  2. Skär skalet i centimeterbreda strimlor. Pressa saften ur frukten i en skål, det bör bli cirka 5 dl vätska.
  3. Koka upp citrusskalen med 5 dl vatten i en kastrull och häll av kokvattnet. Upprepa proceduren två gånger till: nytt vatten, koka upp, häll av.
  4. Häll nu citrussaften på skalen i kastrullen och tillsätt kanelstång, curry, chili, kardemumma, ingefära, salt och honung. Låt blandningen koka upp och därefter sjuda i 5-6 minuter.
  5. Dra kastrullen från värmen och låt citrusblandningen svalna. Häll därefter upp den på glasburk eller annan behållare med tättslutande lock.