Marcus Samuelssons dragonsenap

Det franska köksinflytandet är markant över hela Afrika, precis som det är i Europa och USA. Tydligast märks förstås detta i de delar av västra Afrika som en gång var franska kolonier. Något av det som förvånade mig mest där var hur vanliga de franska standardtillbehören majonnäs och senap är. Visst kan du köpa färdiggjord senap, men när du väl smakat den här starka och kryddiga hemgjorda versionen lägger du gärna lite tid på att göra din egen. Jag gillar att arbeta med mortel för att få en skön, lite ojämn konsistens, men en mixer fungerar också bara du kör på låg hastighet så att inte alla senapsfröna krossas.

3 december 2008
Visa mer

Du behöver

  • 2.5 dl rött, fruktigt portvin
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 3.75 dl bruna senapsfrön
  • 2 schalottenlökar, tunt skivade
  • 3 vitlöksklyftor, skalade
  • 2 krm chilipulver
  • 2 krm mald ingefära
  • 2 krm salt
  • 1 msk senapsolja
  • 1.25 dl vatten eller mer vid behov
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk hackad dragon

Gör så här

  1. Låt portvin, vinäger, senapsfrön, schalottenlök och vitlök sjuda upp i en medelstor kastrull över låg värme. Sjud i 30 minuter.
  2. Dra kastrullen från värmen och låt blandningen svalna.
  3. Häll över senapsfröblandningen i en mixer och tillsätt chilipulver, ingefära, salt och senapsolja. Kör på låg hastighet medan du häller i 1.25 dl vatten. Verkar det bli för tjockt tar du lite vatten till.
  4. Tillsätt därefter oljan i en tunn stråle medan maskinen arbetar det hela till en välblandad senap.
  5. Häll över i en skål och rör ner dragon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept