Marcus Samuelssons citruskålsallad

På Aquavit har min filosofi när det gäller att skapa nya rätter alltid varit att ta en nypa skandinaviskt - kanske dill, eller sill, eller någon inläggningsteknik - för att få ett resultat som gillas av de flesta. Nu gör jag likadant med detta panafrikanska recept, som förenar globala smaker som soja med ingredienser som är vanliga över hela kontinenten, som jordnötter och chili. Det är ett utmärkt exempel på hur afrikanska smaker kan blandas in i vardagsmaten.

3 december 2008
Visa mer
6

Du behöver

  • 1.25 dl torrostade jordnötter
  • ca 5 cm färsk ingefära, skalad och riven
  • saften av 2 limefrukter
  • 2 konserverade sardinfiléer i olja, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 scotch bonnet- eller habanerochili
  • 4 msk sojasås
  • 4 msk jordnötsolja
  • 1.5 tsk asiatisk sesamolja
  • 3 salladslökar, ansade och hackade
  • 1 msk sesamfrön
  • ca 2 l finstrimlad kinakål
  • 1 grapefrukt, skalad (även det vita ska bort)

Gör så här

  1. Skrapa bort frön och mellanväggarna ur chilin, samt hacka frukten. Skär grapefrukten i hinnfria klyftor, spara saften.
  2. Blanda jordnötter och ingefära i en mellanstor stekpanna och fräs över mellanvärme tills jordnötterna börjar få färg, cirka 2 minuter. Dra stekpannan från värmen och låt svalna.
  3. Skeda över jordnötter och ingefära i en mixer, tillsätt limesaft, sardiner, vitlök, chili, soja, jordnötsolja och sesamolja och kör till en slät puré. Skeda över den i en stor salladsskål.
  4. Strax före servering rörs salladslök och sesamfrön ner i jordnötsblandningen. Vänd ner den strimlade kinakålen och blanda väl.
  5. Strö över grapefruktklyftor, häll över grapesaft och blanda om. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept